Kriteria Pemilihan Hartanah Yang Bagus

Terbaca laporan wawancara The Edge Financial Daily dengan Pengarah Urusan Mah Sing Group Berhad, Tan Sri Leong berkenaan pelan perniagaan Mah Sing pada tahun-tahun akan datang. Banyak benda yang common sense dan boleh dijadikan panduan berguna bagi mereka yang sedang menceburi atau bercita-cita menjadikan hartanah sebagai instrumen pelaburan jangka masa panjang atau sederhana.

Alhamdulillah, setakat hari ini, hartanah masih lagi dilihat berpotensi memberi pulangan yang memberangsangkan sekiranya faktor dan kriteria pemilihan hartanah tersebut ditepati.

Menurut Tan Sri Leong, momentum atau demand untuk property yang dibawah harga RM1 juta masih kuat dan bagi property yang melebihi harga RM1juta, lokasi yang baik akan menarik minat pembeli.

Wow, bila tengok bajet harga property yang Mah Sing Group ni develop, memang bukan calang-calang orang lah yang boleh beli yop. Tapi itu adalah hakikat sebenar untuk dijadikan impian bagi setiap pelabur/pemilik hartanah. Kita akan cuba untuk memiliki property yang bernilai sebab property sebegini biasanya memenuhi setiap kriteria hartanah yang bagus.

Apa agaknya kriteria yang diperhatikan oleh boss Mah Sing ni bila bercakap tentang prospek pelanggannya?.

Pertama ialah lokasi. Ini bukan rahsia lagi. Tanyalah sesiapa saja baik yang baru atau yang dah otai dalam bidang property, pasti semua akan memberikan tips yang sama, cari lokasi yang betul dan terbaik bila ingin membeli rumah atau hartanah.

Kedua ialah bajet. Ini juga bukan rahsia besar. Tepuk dada, tanya selera, check akaun bank. Kalau besar selera, dan pendapatan mencukupi, bolehlah teruskan membuat keputusan. Jika tidak, mungkin perlu pertimbangkan lokasi lain yang bertepatan dengan bajet kita.

Ketiga ialah konsep rekabentuk (design concept) bangunan. Konsep moden, urban-living dan sebagainya kini semakin menarik minat pembeli. Bukan sahaja rekabentuknya nampak segar dan menarik, ia juga menitikberatkan ruang dalaman yang praktikal dan cantik. Harga rumah akan jadi berbeza (lebih tinggi) bila menggunakan design yang menarik walaupun kos binaan hampir sama sahaja untuk design-design yang outdated.

Keempat ialah faktor keselamatan (security). Memandangkan kes kecurian dan pecah rumah semakin meningkat dan membimbangkan, terutama bila melibatkan korban nyawa, projek perumahan yang dilengkapi dengan ciri-ciri keselamatan seperti pos pengawal, CCTV dan sebagainya akan menjadi pilihan, walaupun harganya lebih tinggi.

Kelima ialah faktor gaya hidup (lifestyle). Gaya hidup pembeli juga mempengaruhi jenis property yang ingin mereka beli. Bagi pembeli yang mementingkan privacy dan bercita rasa tinggi, mungkin kondominium mewah menjadi pilihan mereka. Bagi yang suka bermasyarakat, mungkin landed property (teres, semi-D, banglo) akan menjadi kegemaran mereka. Ada yang sanggup membayar lebih demi untuk menyesuaikan gaya hidup mereka dengan jenis kediaman yang mereka ingin miliki.

Keenam ialah faktor persekitaran (environment). Pembeli hari ini juga mengambil kira faktor persekitaran perumahan yang bakal mereka diami. Jika keadaan persekitarannya nampak selamat dan teratur, chances untuk property tersebut menjadi pilihan adalah lebih tinggi.

Ketujuh ialah komuniti (kejiranan). Faktor komuniti setempat juga banyak mempengaruhi keputusan untuk membeli sesebuah property. Jika kejiranannya sihat, potensi permintaan terhadap property di kawasan itu juga akan meningkat. Lihat saja contoh komuniti di Shah Alam, Taman Tun Dr Ismail, Subang Jaya, Damansara, Bandar Baru Bangi dan sebagainya, semuanya bermula dari komuniti yang dicetuskan dari projek pembangunan yang sistematik.

Kelapan ialah faktor kemudahan prasarana (amenities). Hartanah yang mempunyai prasarana yang serba lengkap seperti kedai, sekolah, bank, pejabat pos, masjid, stesen minyak, restoran, pasaraya, ruang perniagaan, bangunan komersil dan sebagainya akan mendapat sambutan lebih tinggi berbanding kawasan yang mempunyai kemudahan yang sedikit.

Kesembilan ialah faktor jalanraya dan pengangkutan (accessibility). Property yang mempunyai jalinan jalanraya (dan lebuhraya) yang baik, lebih menarik perhatian. Jika kawasan tersebut dekat dengan kemudahan public transport seperti LRT, komuter, teksi dan bas, potensinya akan menjadi lebih baik.

OK, itu adalah antara kriteria-kriteria yang disenarai pendek oleh boss Mah Sing untuk dijadikan panduan berguna kepada mereka yang nak jadi contractor/developer dan juga yang nak membeli property yang bagus.

Walaubagaimanapun, jangan jadi gelojoh bila nampak tips-tips ni terus nak pakai macam tu saja. Sila buat survey dan perbandingan mengikut keupayaan dan risiko yang sanggup diambil oleh diri masing-masing. Adakalanya, kita akan ambik masa beberapa tahun sebelum dapat memiliki sebuah property idaman (Malaya?). Begitu juga, ada yang mengambil masa yang singkat sahaja. Rezeki dan nasib masing-masing.

Apa pun yang ingin kita buat bila ianya melibatkan wang, perlu ada analisa dan perkiraan yang wajar supaya pulangan (reward) yang diharapkan akan tercapai, dan penat lelah yang dihabiskan berbaloi.

Bak kata Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary – “Saya dulu pun dangau (orang biasa susah). Saya berusaha dan belajar dengan susah payah untuk berjaya. Tapi kejayaan saya bukan milik saya seorang, ia untuk dikongsi dengan sem

Advertisements

Posted on December 15, 2012, in Hartanah. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: